Oman osaamisen analysointi


SWOT-analyysi

“Yksilön kyvyt ja taipumukset ovat vain mahdollisuuksia, kunnes hän alkaa niitä kehittää” (Leontjev, 1978)

Mikä on SWOT- analyysi?

SWOT tulee sanoista Strengths (vahvuudet), Weaknesses (heikkoudet), Opportunities (mahdollisuudet) ja Threats (uhat) ja SWOT-analyysi on Albert Humphreyn kehittämä nelikenttämenetelmä, jota käytetään strategian laatimisessa. Analyysi on yleisesti hyvin käytetty yrityksen toiminnan, hankkeiden ja projektien  suunnittelussa, mutta se on helposti sovellettavissa myös muunlaiseen suunnitteluun, ideointiin ja jatkokehittelyyn. SWOT-analyysin pohjalta voidaan tehdä päätelmiä mm. miten vahvuuksia voidaan käyttää hyväksi, miten heikkoudet muutetaan vahvuuksiksi, miten tulevaisuuden mahdollisuuksia hyödynnetään ja miten uhat vältetään. Tuloksena on suunnitelma siitä, mitä millekin asialle pitää tehdä.

Miksi SWOT- analyysi?

Opettajan on hyvä arvioida omia taitojaan ja tarkastella osaamistaan kriittisesti. Jokaisella on hyvin todennäköisesti selviä vahvuusalueita, mutta myös heikommin hallittavia osa-alueita. Omien taitojen analyysin myötä voi tunnistaa paremmin omia vahvuuksiaan, heikkouksiaan ja kehittämiskohteitaan. Uhkia tunnistamalla voi pohtia omaa ajattelutapaansa ja ympäristön tapahtumia. SWOT- analyysi on lähtötilan arvioinnissa käytettävä arviointityökalu, jonka pohjalta voi laatia itselleen oman kehittymissuunnitelman. Oman osaamisen tunnistaminen on lähtökohta niin opiskelijan kuin opettajankin kehittymiselle. 

Miten SWOT- analyysia käytetään? 

SWOT analyysissa osaamista jaotellaan nelikenttäanalyysin mukaisesti. Voit käyttää apuna esim. alla olevan kuvan kysymyksiä tai miettiä lisäkysymyksiä itsellesi sopivaksi. Tarkoituksena on pohdiskella itseään rehellisesti ja avoimesti.
Pohdinnan jälkeen voi tarkastella vastauksiaan ja miettiä erityisesti kehittymismahdollisuuksien kehittämistä ja omien vahvuuksien hyödyntämistä erilaisin tavoin. Heikkouksien kehittämisessä on usein apua jo siitä, että asiat on tunnistanut ja tunnustanut itselleen. Muista, että kukaan ei ole täydellinen! Uhkia kannattaa tarkastella, jotta ymmärtää oman haavoittuvuutensa, omat rajansa ja ympärillä tapahtuvat asiat jotka voivat olla haasteita itselle tai työyhteisölle. Opettajan työssä oman rajallisuuden ymmärtäminen auttaa ymmärtämään sitä paremmin myös muissa.
Miten SWOT-analyysi ja opettajan roolit liittyvät toisiinsa?
Kunkin esitellyn roolin osalta esitellään myös siinä kyseisessä roolissa tarvittavia taitoja ja osaamista. Voit arvioida itseäsi myös tietyn roolin kohdalla ja pohtia hallitsetko hyvin esim. ne taidot joita ohjaajan roolissa tarvitaan ja onko ohjaajan rooli vahvuutesi / heikkoutesi vai kenties se kehittämiskohde?
Kunkin roolin kohdalla esitellyistä ”taito” laatikoista on koottu avuksesi kuva, jossa taidot on listattu kyseisen roolin kohdalle – tämä toimii samalla tukenasi ”itsearviointilomakkeelle”. 

Minä opettajana kehittymissuunnitelma
Swot analyysi on yksi tapa arvioida itseään, mutta jos tiedät tai olet käyttänyt toisenlaisia arviointikeinoja voit tuoda sen keskustelualustalle ja arvioida sen mukaan osaamistasi. 

SWOT-analyysiä käyttäessäsi laadi SWOT-analyysikaavion ja itsearvioinnin pohjalta kehittymissuunnitelma:
  • Miten vahvistat ja hyödynnät omia vahvuuksiasi?
  • Miten käännät mahdollisuudet vahvuuksiksi?
  • Miten kehität heikkouksiasi?
  • Voitko torjua uhkia?
  • Mitä aikatauluja haluat itsellesi asettaa?
  • Mitä tavoitteita pidät tärkeimpinä?
  • Minkälaiset resurssit sinulla on sitoutua näihin tavoitteisiin ja aikatauluihin?
  • Jne.
Kaava huippuosaajaksi kehittymiseen…
(Malcolm Gladwell kirjassaan Outliers)
10 000 h sääntö
  • Huippuosaajaksi kehittyminen vaatii sinulta 10 000 h sinnikästä työtä
  • 10 h/viikko 19 vuoden ajan
  • 8 h/päivä 3,5 h ajan
  • Toistoa, toistoa, toistoa….välillä epäonnistuen mutta koko ajan uusia asioita oppien…

Leontjev, A.N. Toiminta, tietoisuus, persoonallisuus.1978. Helsinki. Kansankulttuuri
Kirjassa: Hakkarainen, K, Lonka, K. & Lipponen, L. 2004. Tutkiva Oppiminen - järki, tunteet ja kulttuuri oppimisen sytyttäjänä. WSOY.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti